- 22. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.766
Hovedrengøring i december, er en fast del af curriculum på 6. årgang i min undervisning. Sidste undervisningsgang i december og i juni er der hovedrengøring, når du går i 6. klasse.
“Slaverne”, som eleverne kalder sig disse to gange, får højnet moralen og juleglæden, når Hr. Schwann så lige disker op med risengrød i december og – chilidogs i juni.
Eleverne kan lige så godt lære, at hovedrengøring er en del af at holde hus og køkken. Der skal bare gøres hovedrent for at skabe en god hygiejne i et (stor-)køkken. Det er jo egentlig ikke et Fælles mål at lave hovedrengøring, men eleverne lærer “på den hårde måde”, hvad det kræver og hvilke redskaber og midler der kan anvendes hertil. Og ja, det er vel en stor læring og dannelse i sig selv.
Dernæst klæder det et madkundskabslokale, at det lige får lidt ekstra kærlighed to gang om året. Jeg har tydeligt kunne se og mærke forskellen, da vores lokale mangler en hovedrengøring pga. sommerlukning og Covid19. Lokalet kommer til at se ud derefter, og det gør den tilsvarende behandling heraf ligeså. Eksterne brugere og kollegaer har lettere ved at aflevere et pænt køkken, end et køkken, som er uhumsk og i forfald. Og jeg holder ikke lokalet rent som faglærer! Men jeg kan organisere en rengøring! Og således er hovedrengøring efterhånden blevet en selvfølge på skolen.
Der er ski ikke meget hokus pokus i en risengrød.
Jeg laver som sagt altid en kæmpeportion i en 10 liters gryde, da jeg har 24-26 “slaver”, som piler rundt i køkkenet. Så jeg har divideret portionen ned til 4 personer, da jeg tænker det nok er det de flest vil lave en portion risengrød til.
Risengrød
Christian SvaneIngredienser
- 3 dl grødris
- 3 dl vand
- 1 ½ liter sødmælk
- 1 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Kom vandet i en store gryde og bring det i kog.
- Tilsæt risene og lad dem koge i 3-4 minutter.
- Tilsæt mælk, sukker, vaniljesukker og salt og skru ned på lav varme.
- Nu skal risengrøden bare stå og småsimre i 45-50 minutter under låg. Du er selvfølgelig lige nødt til at røre en grød i ny og næ, således den ikke brænder på (giver en fandens rengøring!). Jeg rører det cirka hver femte minut. Børn/elever elsker at få ansvaret for at røre i grøden (mon det er for at slippe for rengøringsopgaver…?).
- Efter de 45-50 minutter, skulle risene gerne være møre og grøden kogt ind. Det vil sige, at grøden er lind og cremet er røre rundt i.
- Smag evt. til med en smule salt.
At servere med kanelsukker og en klat smør.
Og nu har du en risengrød, som også kan være starten på en risalamande.
Velbekomme